Počutje

Pomen kakovostnega spanja za zdravje, dobro počutje in delo

Spanje je bistven vidik človekovega zdravja, številne študije pa poudarjajo njegov pomen pri spodbujanju splošnega dobrega počutja. Doseganje kakovostnega spanca ima namreč številne prednosti, vključno z izboljšanim razpoloženjem, povečano kognitivno funkcijo in zmanjšano stopnjo stresa. Glede na to, da je spanje ključni vidik človekovega vsakdanjega življenja, je pravzaprav presenetljivo, da je njegov vpliv na posameznikovo zadovoljstvo in učinkovitost pri delu še vedno pogosto podcenjen.

Izsledki Philipsove globalne raziskave o spanju, ki je bila izvedena leta 2020, so denimo pokazali globalno razširjenost težav s spanjem in njihove, pogosto negativne, vplive na različne vidike življenja ljudi. Skrb vzbujajoče je, da je le 67 % udeležencev raziskave prepoznalo pomen dobrega spanja in so bili pripravljeni ukrepati za izboljšanje kakovosti spanja. Pri tem pa je večina udeležencev (80 %) priznala, da je slabo spanje negativno vplivalo na njihovo vsakdanje življenje, vključno z razpoloženjem, delovno produktivnostjo in splošnim zdravjem.

Kako pa vi spite?

Posamezniki smo med seboj zelo različni, zlasti ko govorimo o navadah in potrebah, ki zadevajo naše spanje. Zagotovo poznate ljudi, ki za svoje optimalno dnevno funkcioniranje potrebujejo zgolj nekaj pičlih ur spanja, tiste, ki jim zgodnje vstajanje nikoli ne predstavlja težav, pa tudi tiste, ki se pozno zvečer šele prav prebudijo in so takrat najbolj polni energije. Eni zaspijo brez posebnih težav, drugi pa se kljub številnim prizadevanjem, kar ne morejo dobro naspati. Ste se kdaj vprašali, kako pa spite vi? Koliko pozornosti pravzaprav namenite kakovosti svojega spanja?

Merila kakovostnega spanja