Odnosi

Poiščimo prava orodja za obvladovanje stresa

Stari kitajski pregovor pravi: "Še tako dolga pot se mora začeti s prvim korakom." Včasih pa nam začetni korak prav nič ne koristi, če gremo v napačno smer. Na vsaki dolgi poti je dobro imeti pred očmi jasen cilj, v rokah pa pravo opremo, ki nam bo pomagala do tja. Enako velja za začetek obvladovanja stresa. Začeti je treba s pravo opremo — natančnim zemljevidom, dobrim kompasom in pravim pristopom.

Foto: Fotolia

S pomembnimi orodji boste lahko ugotovili, ali ste pod stresom in spoznali, od kod vaš stres izvira in kako je videti. Količino svojega stresa boste lahko tudi izmerili in prepoznali njegove sprožitelje. Spoznali boste tudi, kako voditi dnevnik stresa, s katerim boste imeli veliko boljši pregled nad tem, kdaj in kje ste najbolj pod stresom. Tovrsten uvid je zelo pomemben, ko na pot obvladovanja, zmanjševanja in celo izničevanja stresa uvajate nova orodja in strategije.

Pod kakšnim stresom ste? Iskanje načinov za merjenje stresa

Eden od prvih korakov nadzorovanja stresa je spoznavanje, pod kakšnim stresom ste. Izmeriti raven stresa je sicer nekoliko bolj zapleteno, kot se zdi. Delno zaradi same razdrobljene narave stresa. To pomeni, da je stres tako sprožitelj kot odziv; je hkrati tisto, kar vas pesti, in način, kako se na to odzivate. Na žalost vas zdravnik ne more kar priklopiti na stroj in izmeriti vaše raveni stresa, kot bi vam izmerili krvni tlak ali srčni utrip, čeprav se tudi stres lahko izkazuje v obliki različnih biokemičnih ali telesnih sprememb. Kako torej izmeriti svojo raven stresa?

Začnimo pri dobrem starem …

Za čuda je eden izmed najboljših načinov za merjenje lastnega stresa še vedno dobro staro vprašanje: »Koliko stresa trenutno občutim?« V dobi visoke tehnologije, računalniških in digitalnih pripomočkov ter opreme se ta tehnično primitiven stresomer morda zdi kot šala. Pa vendar je zelo učinkovit način določanja ravni stresa. Tovrstno subjektivno merjenje ima namreč svoje prednosti. Za začetek, meri tiste vidike stresa — tesnobnost, jezo, mišično napetost ali karkoli že — kar po vašem resnično kaže na to, da ste pod stresom. Poleg tega zaznava tudi morebitne spremembe ravni vašega stresa iz dneva v dan, celo iz ure v uro. Če ne zaupate lastni presoji, vprašajte nekoga, ki vas dobro pozna, kako pod stresom se mu zdite. Vaš partner, sorojenec ali najboljši prijatelj morda bolje zaznava vašo raven stresa, kot si predstavljate. Vidi namreč tudi tiste vaše plati, ki ste jih sami spregledali.