Kako se pripraviti na izgubo službe, ko ste še zaposleni

Najboljše »maščevanje« za zamenjavo delovnega mesta je odločitev za čudovito, novo službo z boljšo plačo. Medtem ko si vsi želimo »varnih« služb in upamo, da nam ne bo treba izkusiti izgube delovnega mesta, pa je realnost, na žalost, precej drugačna. številni med nami so se vsaj že enkrat, nekateri tudi večkrat, med svojo kariero žesrečali z izgubo službe.

MANJA PUŠNIK

Facebook
Twitter
LinkedIn

Če bi danes izgubili službo, kaj bi bila prva stvar, ki bi jo storili? Verjetno bi šli domov, dan ali dva jokali in kričali, ali pa bi se počutili, kot da se nič ni zgodilo. Kar lahko v danem trenutku storite, je, da se pripravite na ta »grozljiv« dogodek v življenju. Zbrali smo nekaj nasvetov, kako se pripraviti na izgubo službe, medtem ko ste še zaposleni.

Zgradite svojo mrežo ljudi

Pogosto se zgodi, da ljudje na družbenih omrežjih objavljajo informacije o tem, da so izgubili službo in na spletu sprašujejo prijatelje in znance, ali kdo pozna skupino oziroma združenje, ki bi se jim lahko pridružili. Vendar, ko ste izgubili službo, je za mreženje oziroma za graditev mreže ljudi, ki jih poznate, žal že prepozno. Naredite to že zdaj, ko ste še zaposleni! Včlanite se v strokovno oziroma poklicno združenje, redno se udeležujte njihovih srečanj, spoznajte ostale člane, bodite aktivni v združenju in njihovih odborih. Če v okolju, kjer živite, ni poklicnega združenja, ga zgradite sami! Vključenost v profesionalno združenje ne pomeni le graditve mreže ljudi, temveč prispeva k posodabljanju vaših spretnosti, lahko vam koristi tudi kot dobra referenca v življenjepisu.
Delo na projektih z ljudmi pomaga tudi pri oblikovanju mnenj o tem, kakšni ste pri svojem delu, kako komunicirate z ljudmi in ali bi želeli delati z vami oziroma bi vas komu priporočali. Ljudje bodo verjetno bolj razmišljali o tem, da bi posredovali vaš življenjepis, če so z vami že delali na projektih in imeli pri tem pozitivne izkušnje. Poleg tega vam lahko ti zunanji strokovni projekti pomagajo pri razvijanju strokovnih znanj in veščin, do katerih morda nimate dostopa na delovnem mestu, kot so denimo strateško načrtovanje ali pa vodenje projektov.

sadasd saYour highlited text goes here.

Delite objave na družbenih omrežjih o svojih strokovnih dosežkih in prizadevanjih. Naj ljudje vedo o nagradah, ki ste jih prejeli in vaših delovnih uspehih. Se sprašujete, zakaj bi to sploh počeli?

Okrepite svoje stike

Poiščite ljudi na družbenih omrežjih, pošljite jim prošnjo za prijateljstvo. Vaš prvi stik mora biti profesionalen in hkrati družaben. Spoznajte jih, čestitajte jim ob pozitivnih novicah, ponudite jim pomoč, svetujte jim, če vas zato prosijo. Delite objave o svojih strokovnih dosežkih in prizadevanjih. Naj ljudje vedo o nagradah, ki ste jih prejeli in vaših delovnih uspehih. Objavite strokovna srečanja, ki jih obiskujete, nova znanja, ki jih pridobivate in nove stike, ki ste jih pridobili. Delite vpogled v projekte, ki ste jih začeli ali morda že dokončali. Se sprašujete, zakaj bi to sploh počeli? Zato, ker si bodo ljudje zapomnili vaše ime, seznanjeni bodo tudi z vašim poklicnim napredovanjem. Na ta način bodo hitreje spoznali vas in vaše veščine. Razmislite: kdo bi vas bolje priporočil? Oseba, s katero ste delali pred desetimi leti in z njo niste spregovorili niti besede, odkar je zapustila podjetje, ali pa oseba, ki je z vami ostala v stiku na družbenih omrežjih in vas redno obveščala o svojih izkušnjah poklicnega razvoja?

Pozanimajte se, kaj vse prinaša brezposelnost

Če se v podjetju širijo govorice o odpuščanjih in ste zaradi tega zaskrbljeni, potem razmislite, kakšne možnosti imate. Poplačajte posojilo in začnite varčevati! Prav tako je priporočljivo, da se na zavodu za zaposlovanje pozanimate o tem, kaj vas čaka v primeru, če izgubite službo, kakšni so postopki, koliko nadomestila boste prejeli in koliko časa ste upravičeni do nadomestila za primer brezposelnosti. Vprašajte svetovalce, kaj se zgodi, če boste v vmesnem času dobili službo za skrajšan delovni čas in kako bo to vplivalo na prejemanje denarnega nadomestila. Če boste dobro razumeli, kakšne so vaše prednosti in kaj lahko pričakujete v primeru izgube službe, se boste (vsaj delno) izognili stresu.

Najhujši čas za razmišljanje o pogajalskih strategijah in izboljšanju odpravnine je, ko izgubite službo.
Takrat ste šokirani in morda celo čustveno nestabilni. Lahko se zgodi, da boste izrekli besede, za katere boste na koncu obžalovali.

Bodite pozorni na objave o odprtih delovnih mestih

Morda ne načrtujete nove zaposlitve, pa vendar morate (vsaj občasno, če ne redno) preverjati objave o prostih delovnih mestih. Zakaj? Ker vam bodo pomagale pri zavedanju o tem, katere veščine so najbolj iskane! Izvedeli boste, katere dodatne izkušnje delodajalci pogosto zahtevajo za nova delovna mesta, pa tudi, kakšni so trendi pri zaposlovanju in kakšni so razponi plač. Vse to vam bo pomagalo pri spoznavanju, katere veščine potrebujete za pridobitev nove službe.

Načrtujte pogajanja ob izgubi službe

Najhujši čas za razmišljanje o pogajalskih strategijah in izboljšanju odpravnine je, ko izgubite službo. Takrat ste šokirani in morda celo čustveno nestabilni. Lahko se zgodi, da boste izrekli besede, za katere boste na koncu obžalovali ali pa boste pozabili postaviti pomembna vprašanja. Predstavljajte si, kaj boste rekli in prosili (napišite si seznam, če vam pomaga) in da ne boste okamneli. Morda se boste počutili, kot da nimate moči v tej situaciji ali pa boste celo mislili, da ne morete zahtevati ničesar. Vendar to ne drži! Če bodo od vas zahtevali soglasje, preden boste dobili vso dokumentacijo v pregled, jim povejte, da boste to v miru prebrali doma. Dobro pa je, da pred tem za mnenje povprašate tudi odvetnika!