Videz

Naša garderoba leta 2030: izposojena in reciklirana

Če še ne veste, kaj pomeni trajnostna moda, je zdaj skrajni čas, da se s tem seznanite, saj bo že leta 2030 naša garderoba popolnoma drugačna.

Svetovne modne znamke vsako novo sezono predstavijo nove kolekcije in sloge ter potrošnike privabijo, da svojo obstoječo garderobo opremijo z najnovejšimi videzi. Toda način, kako večina blagovnih znamk ustvarja nove linije oblačil, zlasti tistih, ki proizvajajo v svetovnem merilu, škoduje okolju. Takoj za proizvodnjo hrane, gradbeništvom in prometom ima evropska poraba tekstila četrti največji vpliv na okolje. Predvsem tekstilni odpadki predstavljajo velik svetovni problem, saj gre vsako sekundo en poln tovornjak starih oblačil in tekstila na odlagališče ali v sežig. Glede na to, da je onesnaženost zemlje v središču pozornosti, se bo morala spremeniti tudi naša garderoba. Trenutno se že dogajajo novosti in pozitivni premiki v modi. O tem govori- ta tudi ambasadorki Evropskega podnebnega pakta Agnieszka Oleksyn-Wajda iz Poljske, direktorica Inštituta za trajnostni razvoj na Univerzi Lazarski v Varšavi in Lidia Martin iz Španije, ki vodi spletno platformo za ozaveščanje o trajnostni modi in znanosti v intervjuju za Evropski podnebni pakt.

Izločanje hitre mode iz ponudbe

Vpliv hitre mode je čutiti po vsej dobavni verigi, od čezmerne porabe vode za gojenje vlaken, kot je bombaž, do uporabe fosilnih goriv za proizvodnjo sintetičnih vlaken, od onesnaženja vode med postopki barvanja in končne obdelave. Okoljska ozaveščenost med potrošniki in podjetji v modni industriji se je v zadnjih letih hitro povečala, narašča pa trend k trajnosti in preglednosti. Hitra moda začenja odhajati iz ponudbe. Leta 2022 je Evropska komisija sprejela novo strategijo EU za trajnostni in krožni tekstil. Strategija določa vizijo prihodnosti mode. Do leta 2030 bo tekstil, ki ga uporablja industrija, dolgotrajen, izdelan iz recikliranih vlaken in ga bo mogoče v celoti reciklirati. Resnično krožno tekstilno gospodarstvo bo pomenilo tudi, da bodo storitve ponovne uporabe in popravil široko dostopne potrošnikom.

Torej iz česa bodo naša oblačila?