Kolumna

NAJBOLJŠI TRIKI IN NASVETI ZA POSPEŠITEV (STAREGA) ANDROID TELEFONA

Ste eden izmed tistih uporabnikov, ki iz svojega Android telefona želi izvleči čim več let uporabe? Kdaj ste opazili prve upočasnitve in zatikanja? Ste v zvezi s tem kaj storili ali ste telefon preprosto zamenjali?

Vsaka elektronska naprava bo sčasoma izgubila hitrost. Naravno degradacijo strojne opreme pospešujemo tudi uporabniki, z nekaterimi slabimi navadami. Obstaja pa kar nekaj trikov, s katerimi lahko naredimo na svojih Android telefonih opazno razliko. Za telefone, ki niso že v osnovi prestari za osvežitev, smo pripravili seznam preprostih trikov.

Preverite, ali lahko namestite posodobitve programske opreme Posodobitve programske opreme ne bodo vedno pospešile vaše naprave z operacijskim sistemom Android, lahko se zgodi tudi obratno in vam še dodatno upočasnijo telefon, vendar se to običajno zgodi pri telefonih, ki so čisto pri koncu svojega življenjskega cikla in niso bili ustvarjeni za zagon najnovejših popravkov in aplikacij. V največji meri pa posodobitve namestijo nekatere popravke in opravijo splošno optimizacijo, ki izboljša Android izkušnjo. To se lahko izraža v hitrosti, v bolj gladkih animacijah, manjši porabi sistemskega pomnilnika in podobno. Ko prvič namestite telefon, vas ta običajno vpraša, ali želite, da sistem samodejno preverja posodobitve. Če tega niste storili takrat, lahko zdaj preverite ročno. V telefonu odprite Nastavitve > O napravi (ali O telefonu) > Posodobitev programske opreme > Preveri posodobitve. Sistem vam bo sporočil, ali je za vaš stari Android telefon na voljo še kakšna pomembna varnostna ali programska posodobitev. Odstranite ali onemogočite vnaprej nameščene aplikacije Pri vsakem telefonu, ki ga testiramo v uredništvu, najprej preverimo, koliko sistemske navlake je na njem za dobrodošlico. Le redke telefone lahko privzeto zaženete s skoraj ničelno navlako. Doslej smo bili najbolj zadovoljni s telefoni Google (dokaj samoumevno), Nokia in vivo, ki se izogibajo tovrstni praksi. Samsung in še posebej telefoni kitajskih proizvajal- cev (Xiaomi, POCO, Huawei …), pa pogosto vnaprej namestijo aplikacije in igre, ki jih uporabnik nikoli ne bo uporabil. Nekatere izmed teh aplikacij lahko preprosto odstranite, druge pa so vpete v sam sistem in jih brez »root« privilegijev ne boste mogli odstraniti. V določenih primerih pa jih lahko vsaj onemogočite. Preprosto povedano, potisnete jih v stanje mirovanja, kjer ne morejo opravljati svojih funkcij in trošiti dragocenih sistemskih virov. Aplikacije lahko onemogočite v Nastavitve > Aplikacije > Nameščene aplikacije. Poiščite tiste, za katere veste, da jih ne boste potrebovali, in jih odstranite ali onemogočite.

Prekličite dovoljenja

Če ne želite odstraniti ali onemogočiti aplikacije, vendar želite, da vseeno porabi minimalno količino virov, razmislite o omejitvi dovoljenj. Zlasti dovoljenje za fizično aktivnost lahko zelo pomembno vpliva na uporabnost vaše naprave. Če hkrati izklopite druga dovoljenja, kot sta dostop do lokacije in samodejni zagon, lahko tudi zmanjšate pogostost »prebujanja« aplikacije v ozadju. Preprosto se pomaknite do Nastavitve > Zasebnost > Upravitelj dovoljenj za hiter pregled dovoljenj aplikacij. Druga možnost je, da pritisnete in zadržite katero koli ikono aplikacije na domačem zaslonu, kliknete na Informacije o aplikaciji (simbol s črko i) in nato Dovoljenja.

Ponovni zagon Android telefona

Tako kot računalniku koristi občasen ponovni zagon, tudi telefon vsake toliko časa potrebuje malce premora. Razlog je preprost. Ponovni zagon počisti vse aplikacije, procese v ozadju in druge stvari, ki kumulativno vplivajo na zmogljivost telefona. Po ponovnem zagonu boste zagotovo občutili opazno izboljšanje, vendar boste sčasoma, morda v nekaj dneh ali tednih spet opazili, da se je telefon vrnil v upočasnjeno stanje. Pri nekaterih telefonih, kot na primer pri proizvajalcih Samsung in Xiaomi, lahko nastavi- te samodejne ponovne zagone.