Digitalno

Načela varne rabe službenih telefonov in računalnikov

Računalniki, telefoni in druge naprave, ki jih uporabljamo za službo, zahtevajo posebno pozornost. Če morda še nekako preživimo okužbo domačega računalnika z virusom, si tega za službeni računalnik enostavno ne moremo privoščiti. Okužba računalnika lahko povzroči odtekanje zaupnih poslovnih skrivnosti, lahko pa celo povsem onemogoči delo v celotnem podjetju. Se še spomnite, kako je lani izsiljevalski virus za nekaj časa onesposobil proizvodnjo v največjem slovenskem avtomobilskem podjetju? Z enim napačnim klikom lahko okužimo naš računalnik z izsiljevalskim virusom, ki na strežniku zašifrira dokumente vseh zaposlenih. Že samo restavriranje datotek iz varnostne kopije lahko traja precej časa, delovni proces pa je takrat povsem ohromljen. Pa sploh imate varnostno kopijo?

Foto: Unsplash

Zaščita in dostop do vsebin na napravi sta odvisni od zaščitnih mehanizmov, ki jih uporablja lastnik naprave, in ne toliko od znamke oz. proizvajalca. Nekaj preprostih ukrepov, ki veliko pripomorejo k zaščiti pametnega telefona:

1.     Zaklepajte zaslon naprave vsaj z vzorcem, še bolje pa s številko PIN, geslom ali prstnim odtisom. Bodite previdni pri izbiri številke PIN – naj ne bo rojstni datum ali številka, ki jo lahko drugi uganejo.

2.     Nastavite šifriranje vsebine naprave in kartice SD. S tem preprečite dostop do vsebine pri fizičnem vdoru v napravo.

3.     Skrbite za redno varnostno kopiranje podatkov. Za to lahko uporabite možnost sinhronizacije, ki je že vgrajena v napravo ali pa katero od številnih aplikacij za varnostno kopiranje.

4.     Aplikacije vedno nameščajte samo iz uradnih trgovin (npr. Google Play ali Apple Store). Marsikatera aplikacija, še posebej to velja za brezplačne, med namestitvijo od nas zahteva, da ji omogočimo dostop do številnih podatkov. Na primer, preprosta aplikacija za bujenje lahko zahteva dostop do naših stikov in slik ali želi dovoljenje za snemanje zvoka. V takem primeru je najbolje prekiniti proces namestitve in izbrati drugo aplikacijo, ki zahteva manj podatkov. Običajno je cena za brezplačne aplikacije skrita drugje: v vrednosti, ki jo imajo naši podatki za oglaševalce. Zato vedno preverite, katera dovoljenja zahteva aplikacija.

Nekateri novejši telefoni omogočajo tudi uporabo posebnega varnega okolja, ki si ga lahko predstavljate kot sistem znotraj sistema. Tako lahko isti telefon uporabimo za zasebno in službeno rabo. Aplikacije, ki jih uporabljamo za službeni namen, namestimo v posebno varno izolirano okolje, do katerega običajne aplikacije nimajo dostopa.