Kariera

Mediji niso orožje, s katerim bi lahko zamahnili po potrebi

Napačno si medije kot orožje predstavljajo tako tisti, ki z njimi grozijo, kot tisti, ki se teh groženj bojijo. Vsekakor pa velja, da je na naslovnice in med osrednje novice najlažje priti »z lumparijo«.

Foto: Unsplash

Med ljudmi, ki nimajo vsakdanjega stika z mediji, so takšni, ki si želijo njihove pozornosti, in takšni, ki se je strašansko bojijo. Strahu pred novinarji se je najlažje znebiti s spoznavanjem njihovega dela. Za začetek je dobro poznati na primer novičarska merila, na podlagi katerih se uredništva odločajo, ali bodo določeni temi v svojih vsebinah posvetila pozornost ali ne.

Vse pogosteje pa novinarji opažamo tudi grožnje z mediji. Te so pri doseganju posameznikovih ciljev na nekaterih področjih življenja v naši državi postale del vsakdanjika. »Če mojemu otroku ne boste omogočili popravljanja ocene, vas bom dal v medije,« je verjetno stavek, ki ga je slišal že marsikdo, ki opravlja delo v šolstvu. Podobne grožnje z mediji, če posameznim interesom ne bo ugodeno, se pojavljajo tudi na drugih področjih.

Je v prednosti tista stran, ki novinarje pokliče prva?