Revija ADMA marec 2019

»Lotite se nečesa, kar je težko; koristilo vam bo. Če ne boste poskušali storiti nekaj več od tega, kar že obvladate, ne boste nikoli rastli.« (Ronald E. Osborn)

Tokratni uvodnik začenjam s citatom Ronalda E. Osborna, saj je eden od tistih, ki jim v življenju želim slediti. Pri sebi vsak dan iščem odličnost in priložnosti za izboljšave, napredek. Kar ni vedno lahko in prijetno, me pa drži zunaj cone udobja, ki mi osebno predstavlja enega od večjih življenjskih strahov. Verjamem namreč, da na momente zelo prija, dolgoročno pa ne prinaša ničesar dobrega.

To ne pomeni, da si ne privoščim rada oddiha, ko dam svoje možgane na pašo in vse štiri od sebe. A, ko delam, delam s srcem in strastjo. Le tako lahko namreč resnično vidiš, kaj vse imaš na voljo, kje so priložnosti in kako premagati tudi na videz najbolj nepremagljive ovire. Po drugi strani pa se mi zdi škoda zavreči praktično več kot polovico svojega aktivno preživetega dne za nekaj, kar me ne osrečuje in kjer ne vidim priložnosti za svojo rast.

Takšen odnos do dela pa po drugi strani predstavlja tudi veliko nevarnost. Preden se sploh zaveš, se znajdeš v krogu, iz katerega ne moreš oziroma ne znaš izstopiti. Vedno je še nekaj, kar čaka, kar je lahko bolje, kar bi bilo škoda izpustiti ali pa se pričakuje, da bo narejeno. »Samo še to,« je stavek, ki ti lahko prevečkrat kroji dneve ali večere. In tu nastopi nova veščina, ki že ali pa še bo pomembno krojila življenja vseh posameznikov in podjetij – sposobnost uravnavanja notranjega ravnovesja, sposobnost obvladovanja stresa na delovnem mestu, sposobnost prisluhniti svojemu telesu in ga slišati oziroma uslišati. Če svojemu telesu ne prisluhnemo in se ne odzivamo na sporočila, ki nam jih potihoma in v različnih oblikah pošilja, bo na koncu svoje doseglo na bolj glasen način. Na način, ki bo močnejši od obnašanja, ki naju (nas in naše telo) je pripeljalo do tja.

To je na lastni koži doživel tudi Aljoša Bagola, partner in izvršni kreativni direktor v oglaševalskem podjetju Pristop Creative, ob tem pa še kolumnist, predavatelj, oče in partner. Če je za številne od nas izgorelost zgolj beseda, ki opisuje stanje telesne, čustvene in mentalne izčrpanosti, se je Aljoša z njo dodobra spoznal. A njegova zgodba ima srečen konec. Kaj ga je pripeljalo do izgorelosti in kaj se je iz nje naučil, pa v tokratnem osrednjem ADMA intervjuju.

Verjamemo, da se sposobnost obvladovanja stresa močno dotika tudi vas in vašega dela. Zato smo na letošnjem kongresu ADMA razvoju teh kompetenc namenili celotno soboto. Sklop sobotnih predavanj smo poimenovali »URAVNOTEŽENA ADMA«. Eden od govorcev tega dne bo tudi Aljoša Bagola. Če torej ne boste z nami že v četrtek na strateški in v petek na učinkoviti ADMI, si podarite enodnevni izlet na morje in uravnoteženo soboto.

Kaj boste torej že danes storili zase? Jaz sem v letu 2019 v svoj urnik vpeljala kratke odmore za sproščanje. Deluje že, če zaprete oči in se za tri minute osredotočite na svoje dihanje. 

Ostanite ADMAstični,

Polona Koštomaj, odgovorna urednica revije ADMA

 

NE SPREGLEJTE: Kongres ADMA 2019