Kolumna Željke Borić: Ženske v poslovnem svetu

Pred leti te kolumne ne bi mogla napisati, saj svoje sposobnosti nisem cenila na način, kot jo danes. Po naravi in značaju nisem spodbujevalka panike in treme, in se mi komunikacija zdi bistvena za uspeh na katerem koli življenjskem področju, zato sem, ko so mi ponudili, da se udeležim kongresa ADMA z uspešnimi ženskami, ki so podpora menedžmentu iz različnih poslovnih sektorjev, to z veseljem sprejela.

Željka Borić

Facebook

Verjamem, da se bodo številni strinjali z menoj, da intuicija nikoli ne laže. Morali bi slediti vsem, kar prebuja in razveseljuje vašega duha, in kar vas poganja, da rastete in se razvijate. Prav tako se bo večina strinjala, da ima vse, kar prvič počnete, odmerek strahu, ki prihaja naravnost iz našega centra, kjer cenimo osebno vrednost. Zato po vsakem vrtoglavem »da!« sledi prestrašeni »toda ...«, ki sprašuje, ali smo dovolj dobri, da lahko sodelujemo v takšni zgodbi. Tovrstne dvome doživlja vsak človek, ki je zavezan, da dela na svojih odnosih, profesionalno in osebno. Želimo upravičiti zaupanje tistih, ki nas podpirajo, pa tudi jasno se predstaviti vsem, ki nas vidijo prvič, saj se zavedamo, da ne bomo dobili druge možnosti, da ustvarimo dober prvi vtis. Biti poslovna ženska v Sloveniji, kjer si želimo slediti 'severnim' sosedom, je v veliki večini še vedno prisoten velik vprašaj ali bo 'ONA' lahko tako uspešna kot 'ON'? In kot da to ni dovolj zahtevno, še vedno živimo v patriarhalni družbi, za enaka delovna mesta smo plačane manj kot moški, od nas se pričakuje, da bomo rojevale in vzgajale otroke, da bomo podpirale tri vogale hiše in da bomo ob vsaki priložnosti lepe in izpopolnjene. V trenutku največje frustracije in boja za naše mesto v poslovnem svetu ne morem naprej, ne da bi si odgovorila na vprašanje: Ali sem pogumna ali neumna, ko sem se prostovoljno odločila, da se podam na to avanturo?

Tako kot v življenju, tako je tudi v poslu, najlepša in produktivna sinergija moške in ženske energije.

Ko sem prvič sedla med več kot 400 udeležencev kongresa ADMA, kjer so me prevzeli čudoviti govorci, sem ugotovila, da imam tremo. Novi motivi, novi trenutki in nova energija. Na srečo je panika hitro popustila. Moderator kongresa je bil moški. Uspelo pa mi je zaustaviti tisoč misli, ki so odmevale po moji glavi, spomnila sem se vseh zadovoljnih strank, uspešnih projektov, ki so za menoj, svoje mentorice gospe Mojce Jerina, ki je na moji poslovni poti pustila velik pečat in še vedno ga. In svojega partnerja Edisa ... Tako, kot za uspešnim moškim stoji ženska, za menoj stoji moški, ki nikoli ni obupal nad menoj, saj verjame, da zmorem. Na glas mi pove tudi tisto, kar ni lepo slišati, predvsem pa je on tisti, ki me dvigne s tal tudi takrat, ko je zelo hudo.

Ženske svoje delo poganjamo s pomočjo čustev, čustva nas vodijo k dejanjem. Vse, kar moramo storiti, je »reciklirati« in vedeti, da podpora drugi ženski pri njenem uspehu ne bo zmanjšala našega uspha, ravno nasprotno - naš uspeh se bo pomnožil. Ženske potrebujemo žensko podporo in zato ta konferenca obstaja. Enkrat na leto, vsaj za nekaj ur, bi morali potegniti črto, se ustaviti, čestitati sebi in vsem ženskam, ki smo jih srečale na poti. Občudujmo tiste, ki so bili najbolj uspešni in si dovolimo, da nas njihove zgodbe navdušijo in spodbujajo. Pot do uspeha ni lahka, a pot do zmage je sladka. Z vsako izkušnjo smo močnejše, padci pa naj predstavljajo neko novo odskočno desko za zmagoslavje. Obstaja rek, da »če želite slišati mnenje, pokličite moškega, če želite, da se stvari naredijo, pokličite žensko.«

Toda na vsakem takšnem ženskem dogodku potrebujemo tudi pogumne, močne in uspešne moške, ki nas bodo lahko pretresli, ko se bomo zapletli v svoje misli in besede. Moški dajo poseben prispevek k našemu poslovanju, ne glede na to, ali so v vlogi strank ali del same ekipe. Tako kot v življenju, tako je tudi v poslu, najlepša in produktivna sinergija moške in ženske energije.