Ko zmanjka časa za prioritete – je čas za fokus!

Današnji delovnik je ena velika norišnica. Šprint na 200 metrov z ovirami, medtem ko z eno roko mečete bumerang, z drugo pa ga lovite. Več kot polovico časa je zasedenega z maili, telefoni, sestanki, potem pa so tu še nenapovedani »požari« in »horuk« akcije, ki jim ni in ni konca. Kar je res pomembno, se iz nekega nadnaravnega razloga ves čas seli na seznam »jutri«. Se sliši znano?

Meta Grošelj

Facebook

Foto: Unsplash

Včasih si morda tudi vi zaželite vsaj trohice miru in ščepca tišine, da bi se posvetili prioriteti, namesto da se ukvarjate z vsem drugim. Zdi se, da v pisarni lažje odkrijete rudnik diamantov kot pa čas za neokrnjeno pozornost. Zato delo pogosto vzamete domov misleč, da tam najdete fokus. A zares izgubljate bitko na obeh straneh – na strani dela in na strani počitka. Veliko boljša ideja je ta, da se spoznate z dinamiko fokusa in z njim zavestno upravljate. Fokus management je danes ključ do produktivnosti, ki vam omogoča zaključiti in ustvariti več, ne samo hitreje, temveč tudi z večjo mero zadovoljstva.

Današnje »pametne« distrakcije

Za motilce iz mesa in krvi so strokovnjaki že dolgo nazaj izumili krasen recept. Popisujte jih. Enostavno vzemite list papirja in popisujte, kdo vas je zmotil. Če vas bo ta oseba znova zmotila, »zacahnajte« črtico. In drugo. In tretjo. Ugotovili boste, da vas sploh