Digitalno

Kje hranite dokumente, ko vaše poslovne prostore obišče čistilka?

Ko ugasnete računalnik in zaklenete vrata pisarne, najbrž olajšano zavzdihnete. Minil je še en delovni dan in petek je vse bližje. Kljub vsemu se lahko v vaši pisarni mora šele začne. Samo pomislite!

Kdo vse ima ključe od vaše pisarne, vaših poslovnih prostorov? Kdo se sprehaja po vaših prostorih, ko vas in vaših sodelav- cev ni, ko odidete domov, na kolektivni dopust? Ste pomislili, koliko različnih ljudi: čistilke, vzdrževalci, mojstri, serviserji, varnostniki … si podajajo kljuko vaše pisarne? Ali ste kdaj pomislili, da lahko eno največjih nevarnosti za vaše podjetje predstavlja prav čistilka. Prijazna, delovna, na videz še najmanj škodljiva oseba, ki čisti za nami.

Seveda nikakor ne smemo metati vseh čistilk v isti »koš«. Se pa, glede na javno dostopne podatke, dogaja, da lahko prav čistilka poskrbi za krajo vaših podatkov. Kraja in zloraba podatkov sta največji mori podjetnikov in vodstev organizacij. Obseg kraje poslovnih skrivnosti v EU in Sloveniji raste; vsako četrto podjetje iz EU se pritožuje, da so jim bile ukradene pomembne poslovne skrivnosti. Pomislite, kdaj ste nazadnje imeli podoben incident v svojem podjetju.

Veliko podjetij sodelovanje z zunanji- mi izvajalci dosledno ureja s podpisanimi Dogovori o varovanju poslovnih skrivnosti s t.i. NDA dogovorom. Tako EU kot naša zakonodaja poskušata normalizirati stanje, a velikokrat smo korak za nepridipravi. Zadnje čase beremo o digitalnem kriminalu. Zavedati se moramo, da niso nujno hekerji glavni žvižgači, kot bi vsak od nas najprej pomislil. Popolnoma nehote in nenamerno to lahko storimo mi sami. Ali kdo od zaposlenih, ki se pohvali pred znanci, izpove ljubici, komentira na družbenih omrežjih.