Kariera

Karierni preskoki – nikoli ni prepozno, da najdete svoje poslanstvo

Karierna rast je potovanje vaše karierne poti od samih začetkov, najpogosteje prve študentske zaposlitve, do prvih rednih služb, ter odgovornejših, tudi vodilnih delovnih mest, vse do upokojitve. Karierna rast je vaš profesionalni razvoj, ki se kaže skozi pridobljene izkušnje, v vašem znanju in referencah ter navsezadnje odgovornostih. Karierna rast gre z roko v roki z osebno rastjo. Odvisna je od možnosti in priložnosti, ki so nam na voljo, in še bolj od tistih, ki jih najdemo sami.

Varna služba ali menjava?

Nedolgo nazaj je bil termin 'varna služba' zelo pogost, domač. Vzbujal je občutek varnosti, stabilnosti, zanesljivosti. Občutek, da nam v nekem delovnem okolju ne bo hudega, da se lahko zanesemo, da bodo vsi naši prispevki plačani, da bomo imeli dobro delo, za katero bomo tudi pošteno plačani.

Kaj pa nam 'varna služba' predstavlja danes? Je 'varna služba' v resnici tudi 'dobra služba'? Nas izpolnjuje? Imamo možnosti karierne rasti? Kaj pa osebna rast? Kaj pa mi, ali mi sami izpolnjujemo pričakovanja in zahteve delodajalca? Smo angažirani, produktivni, samoiniciativni?

Naj vas takoj na začetku postavim pred razmislek o tem, kako se počutite, ko zjutraj vstanete in morate v službo? Je vaš korak lahen, pogled osredotočen, srčni utrip poskočen? Ali čutite kepo v želodcu, strah v kosteh in utrujenost na ramenih? Se najdete nekje vmes?

Si lahko predstavljate, da so Evropejci na svetu najbolj nesrečni na delovnih na mestih. Slovenija to nezadovoljstvo potrjuje. Povprečen človek v službi preživi okoli sto tisoč ur (nekje od 80 do 115 tisoč). To pomeni, da samo še spite dlje, kot ste v službi.

'Deluješ, kot izbereš,' je na lanskem ADMA predavanju poudaril dr. Aleksander Zadel, psiholog. Zakaj torej vztrajamo v takem delovnem okolju? Psiholog dr. Aleksander Zadel pravi, 'da je zadovoljstvo posameznika posledica njegovih lastnih odločitev in izbir'.

Sanje ali spanje?