Odnosi

Kakšno moč ima neverbalna komunikacija

Pred nekaj dnevi, pri nas doma:»Kaj ste imeli danes v šoli za kosilo?«»Juho, meso, krompir in limonino pito.«»Je bilo dobro?«»Je.« Vprašanje o tem, ali je bilo dobro, je kaj hitro postalo kar malo odveč. Hčerino kremženje ob omembi limonine pite je bilo čisto preveč zgovorno.

Foto: Fotolia

Ste kdaj pomislili, kolikokrat se vam to zgodi čez dan? Ko na primer na vprašanje: »Kako si?« dobimo odgovor: »Dobro« in je odgovorov oziroma bolje rečeno, podpomenov tega odgovora toliko, kot je ljudi, ki jih na takšen način nagovorimo. Pravo vprašanje je, čemu pravzaprav verjamemo? Besedam, glasu ali izrazom na obrazu?

Verjetno bi imel marsikdo med nami kar nekaj težav pri odločitvi. Predvsem bi tehtali, ali gre za glas ali izraze na obrazu (telesu). Velika večina pa bi se strinjala, da sam pomen besede »dobro« ni tisto, kar iščemo.

Spremljanje in razumevanje govorice telesa je zelo pomembno. Ima izjemno veliko moč pri ustvarjanju in vzdrževanju naših odnosov s svetom. Z njeno pomočjo se bomo bolje povezali z drugimi, jih bolje razumeli in ne nazadnje bomo tudi mi bolje razumljeni pri njih.

O vlogi neverbalne komunikacije

A pojdimo tokrat še nekaj korakov dlje. Na splošno namreč več ali manj vemo, da komunikacijo med ljudmi delimo na besedno (verbalno) in nebesedno (neverbalno). Glede na uvodni pogovor, k slednji sodita uporaba glasu in uporaba telesa. Vendar pa sta vloga in obseg neverbalne komunikacije bistveno večja. Kaj pa svet vonjev? Dotika? Popularizacija kuhanja v zadnjem času? Pa svet barv, mode, arhitekture? Pa dejstvo, da moderni zvezdniki na glasbenem področju danes dajejo bistveno več poudarka vizualnim učinkom, ki spremljajo glasbo kot pa na osamitev glasbe v želji, da se bo poslušalca dotaknila le skozi sluh in ne tudi skozi druga čutila?