Kako prenesti premoženje na naslednike

Če boste sprejeli dobre odločitve v zvezi s prenosom premoženja na naslednike, bodo sadovi sladki.

Božena Macarol

Facebook

Foto: Fotolia

Stranke davčnim svetovalcem vse pogosteje postavljajo vprašanja o možnih načinih prenosa podjetja (pri tem je mišljen prenos podjetja ali poslovnega deleža v gospodarski družbi) na njihove naslednike - najpogosteje na enega ali več otrok. Zanima jih predvsem, kako se pri prenosu izogniti nepotrebni obdavčitvi, manj pa, da je pred podpisom pogodbe o prenosu poslovnega premoženja treba rešiti kopico drugih vprašanj – navsezadnje tudi glede njihove nadaljnje vloge v podjetju po opravljenem prenosu na naslednike.

Če imamo primerne naslednike, ki bodo s podjetjem skrbno ravnali, je prenos nanje nekaj lepšega, kar se nam v življenju lahko zgodi, vendar ni vedno tako.

Pomembna je preudarna odločitev

Davčni svetovalci pogosto vstopimo v svetovalni proces šele takrat, ko naše stranke pomembne odločitve v zvezi z naštetimi vprašanji že same sprejmejo brez ustrezne strokovne pomoči. Opažamo, da se lastniki poslovnega premoženja še vedno premalo zavedajo, da je prenos poslovnega premoženja skrbno načrtovan proces, ki praviloma traja več let. Najpomembneje je, da je prevzemnik, ki bo prevzel poslovodenje, skrbno izbran, da je primerno strokovno usposobljen in je