Kolumna

KAKO GLEDAMO IN DOŽIVLJAMO LIKOVNA DELA – TUDI V POSLOVNIH PROSTORIH

Kaj vam pomeni umetnost? Kako doživljate najbolj vizualni del umetnosti, likovno umetnost? Imate radi samo posamezni motiv, ali pa vam je všeč posamezno zgodovinsko obdobje in manira takratnega ustvarjanja. Morda so vam všeč posamezni umetniki ali barvne palete. Verjeli ali ne, svoj odnos do umetnosti ste deloma podedovali, deloma je del vašega kulturnega koda in deloma odraz dojemanja sveta.

Sem umetnostna zgodovinarka, kustosinja in muzeologinja, pa nisem nora na vse, kaj šele, da bi mi bilo prav vsako likovno delo všeč. Priznam, da marsikaterega dela ne razumem ... res pa je, da sem profesionalno deformirana in najprej iščem napake – tehnične, nikdar naj se ne bi opredelila, ali mi je delo všeč ali ne. Zadnje čase pa sem zaznala potrebo, da v umetnosti uživam. Da jo čutim in doživim z vsemi svojimi čutili in da četudi je nekaj tehnično, celo mojstrsko dovršeno, jasno in glasno rečem NE! Ni mi všeč!

Od klasike do nove ere likovnih del

Tudi umetnikom marsikatero njihovo delo ni všeč. Ampak, ker so delo ljudje zagrabili, so se vdali. Ta pravi so svoja dela, s katerimi se niso strinjali, uničevali. Spet drugi so uživali v slepljenju občudovalcev in so namenoma kopirali svoja dela oz. sodelovali pri procesu in se samo podpisali … a to je tema drugega zapisa. Marsikdo ljubi občutek vstopa v galerijo ali v muzej in srečanja z najdražjo umetnino. Nekateri svoj trenutek najdejo ob listanju monografij in ogledu reprodukcij. Mlajše generacije se zadovoljijo s spletnimi reprodukcijami in 3D obiski najljubših razstavišč. Po letu 2000 smo priča vse večjemu deležu digitalne umetnosti. Od leta 2018 se je odprla Pandorina skrinjica t.i. NFT likovnih del – tako kot pri bitcoinu, ste tudi vi lahko lastnik delčka podobe s certifikatom. Z NFT tehnologijo, ki posamezne gradnike digitalnega dela certificira, dokazujemo vrednost in pristnost digitalnega dela. Podobno kot BITCOIN je tudi NFT ali nezamenljivi žeton enota, sestavljena iz podatkov / informacij, varno shranjenih v nepretrgani blockchain verigi. Povedano na kratko, NFT omogočajo monetizacijo in prodajo digitalnih del virtualno

Svoj odnos do umetnosti ste deloma podedovali, deloma je del vašega

kulturnega koda in deloma vaš odraz dojemanja sveta.

Kako zares uživati v umetnosti?

Spoznajmo, kako se nehamo pretvarja- ti in kako lahko dejansko začnemo uživati v umetnosti. Ste pripravljeni … zelo zanimivo bo. Naučili se bomo uživati v izkušnji. Verjamem, da vsi poznamo znano sliko kofetarice, avtorice Ivane Kobilca, ki jo hrani in razstavlja Narodna galerija v Ljubljani, motiv kofetarice pa nas pozdravlja z embalaže kave Loka. Če bi vas obiskala daljna sorodnica iz tujine in bi vas prosila, da ji predstavite ženski motiv slikarke, ki ponazarja pomembno opravilo 19. stoletja, kako bi predstavili sliko? Verjamem, da bi predlagali, da obiščeta Narodno galerijo in si osebno pogledata delo. Pred tem bi se pripravili. Osnovne podatke bi poiskali, bodisi v literaturi ali na spletu.