Dogodki

Kako dobro sodelovati s svojim šefom?

Za novo leto sem dobil čestitko od svoje nekdanje sodelavke, s katero sva preživela v službi skupaj skoraj petnajst let. Ko sem prebral prijazna voščila od moje nekdanje tajnice in njenega moža, sem se spomnil, ko mi je žena pred leti enkrat rekla, da imam jaz dve ženi. Eno doma in eno v službi. Se spomnim, kako sem se takrat zasmejal misleč, da je to pravzaprav res. Ena me mora prenašati doma, druga pa v službi. Le kateri je težje? Verjetno nobeni ni bilo lahko.

Foto: Pixabay

V tistem obdobju mojega življenja sem bil tekmovalen, usmerjen k uspehu podjetja, ki sem ga vodil. Tudi nisem bil vedno potrpežljiv in prijazen ne do sodelavcev, za katere sem misli, da ne dosegajo mojih (beri pravih) delovnih standardov, niti zelo toleranten do situacij, ki so me ovirale na poti do uspeha. In seveda se je to kazalo tudi v mojih odnosih tako doma kot v službi. Če pogledam nazaj, sem obema, tako ženi kot moji tajnici, zelo hvaležen, da sta zdržali ob meni toliko let in da sta sodelovali pri poti do uspeha. Res pa je, da nikoli nisem pripisoval zaslug samo sebi, temveč sem uspeh vedno videl kot uspeh vseh sodelavcev in sodelavk ter tudi vseh naših družin.

Kako torej sodelovati s svojim šefom?

Z nekaterimi gre to lažje z drugimi pa težje. Logično, kolikor ljudi, toliko značajev in z enimi se hitreje ujamemo, z drugimi pa gre to težje ali nam pa sploh ne uspe. Kot enega od osnovnih pogojev za to, da vodja in njegova desna roka (kar tajnica oz. poslovni asistent dejansko je) sodelujeta, je, da obstaja med njima neka osebna kemija. Preprosto morata se ujeti kot osebi. Kako se dva ujameta kot osebi, je zelo odvisno od genetike in izkušenj v zgodnjem otroštvu in tako je to bolj področje (partnerske) terapije. Zato tu ne bom šel bolj v globino. Po mojem mnenju pa mora tajnica za dobro in dolgotrajno sodelovanje svojega nadrejenega imeti vsaj malo rada. Pa ne v nekem spolnem smislu, ampak ga mora spoštovati in ceniti, ne samo kot strokovnjaka ali vodjo, temveč tudi kot človeka.