Kaj morate vedeti o obdavčitvi daril

Dajanje in prejemanje daril je lepo dejanje, toda ob tem ne pozabite na davčne posledice.

Tanja Kaltnekar

Facebook

Foto: Fotolia

Zakonci ali starši svoje premoženje lahko prenesejo na zakonske partnerje ali otroke z darilno pogodbo. Darilo lahko darovalec podari komurkoli, dedni red pa odloča o višini davka na dediščine in darila. Predvsem pri darilih med starši in otroki ter med zakonskimi partnerji velja, da ta niso obdavčena, zato se pogosto spregleda, da je treba prejem darila napovedati davčnemu organu, ne glede na dedni red, če želimo, da ga davčni organ prizna kot vir premoženja. Ob tem ne gre prezreti dejstva, da darovalca lahko doleti plačilo davka na kapitalski dobiček, če je nepremičnino ali delež v družbi podaril pred potekom 20 let lastništva. 

Poglavje o darilih in davkih je zelo široko, če želimo podrobneje pregledati vsa pravila tako z vidika dohodnine, davka na dodano vrednost kot tudi davka na dediščine in darila. V članku sem se osredotočila predvsem na darila med fizičnimi osebami, saj pri našem delu pogosto opazimo, da se pri tovrstnih darilih pozablja na davčne posledice oziroma pravila, kako je s priglasitvijo prejema tovrstnih daril davčnemu organu.  

Vrednost daril, prejetih od istega darovalca v zadnjih 12 mesecih se sešteva in če vsota preseže 5.000 evrov, je treba vložiti napoved za vsa prejeta darila od istega darovalca.

Primer obdarovanja med babico in vnukinjo

Stranka nam je