Dogodki

Izšla je nova revija ADMA za marec 2020!

Ko sem pretekli mesec prejela elektronsko pošto za uskladitev termina sestanka z naslova digitalne pomočnice Cortane, mi je postalo jasno, da računalniške tehnologije, z umetno inteligenco na čelu, niso več nekaj, o čemer se le govori, ampak so polno prisotne tu in zdaj. Svet se digitalizira s svetlobno hitrostjo in ne ostane nam drugega, kot da tudi sami stopimo na ta vlak. 

Tehnološki razvoj je močno vplival na poslovni svet, kjer je korenito spremenil tako poslovanje samo kot posamezna delovna mesta znotraj organizacij. Kar naenkrat imamo na dosegu roke celoten svet in kar naenkrat lahko namesto nas delo opravljajo roboti.

»Lahko se bojimo, da nam bodo Alexe in podobni virtualni pomočniki speljali delovna mesta, lahko pa nanje in na vso novo tehnologijo gledamo kot na nekaj, kar nam odpira vrata do novih in večjih nalog ter odgovornosti.«

Umetna inteligenca korenito posega in spreminja tudi delo vseh zaposlenih v podpori menedžmentu. In kaj sploh je umetna inteligenca? Gre za sposobnost računalnikov, da delujejo, kot da bi bili inteligentni. To pomeni, da do določene mere posnemajo človeško inteligenco, imajo torej sposobnost učenja, posploševanja, načrtovanja, reševanja problemov in logičnega sklepanja.

Na to se lahko odzovemo na dva načina: lahko se bojimo, da nam bodo Alexe in podobni virtualni pomočniki speljali delovna mesta, lahko pa nanje in na vso novo tehnologijo gledamo kot na nekaj, kar nam odpira vrata do novih in večjih nalog ter odgovornosti. 

V katero smer se bo odvilo pri posamezniku, je v veliki meri odvisno predvsem od nas samih oziroma od našega delovanja? Delovne naloge in pričakovanja do zaposlenih v podpori menedžmentu se spreminjajo. Temu ni mogoče ubežati. Preproste in ponavljajoče se naloge bodo slej kot prej povsod avtomatizirane. Vloga podpore menedžmentu pa postaja vse bolj strateška, partnerska in povezovalna. 

Če ne boste pripravljeni in v koraku s časom, se vsekakor lahko zgodi, da vaše mesto zasede Alexa ali katera od njenih prijateljic. V nasprotnem primeru pa so to lahko vaše najboljše prijateljice, ki namesto vas oddelajo preprosta in čas jemajoča opravila. Vam pa omogočijo, da se posvetite zahtevnejšim nalogam, kjer v ospredje stopijo vaše sposobnosti sodelovanja, kritičnega razmišljanja, vodenja, čustvene inteligence, odločanja, etične presoje in drugih veščin, kjer umetna inteligenca nikoli ne bo zamenjala človeka. 

Vaša naloga je, da poskrbite, da ste na delovnem mestu pomembni. Bodite inovativni in agilni. Bodite podpora, ki aktivno išče, predlaga in vpeljuje nove rešitve na delovnem mestu, in ne podpora, ki čaka ter ohranja status quo. 

Zato stopite v prihodnost in se nam pridružite na Kongresu ADMA, kjer se bo od 21. do 23. maja 2020 v Portorožu družilo več kot 450 predstavnikov podpore menedžmentu. 

Ostanite ADMAstični, 

Polona Koštomaj, odgovorna urednica revije ADMA