Grafološka analiza podpisov

Vsaka pogodba, listina in prav vsak pravni akt ima vsaj en podpis. Za vsakim podpisom je določena oseba. Pogosto nas zanima, kakšen tip osebnosti je. Je samozavestna? Zadržana? Ambiciozna? Negotova? Uživa v središču pozornosti? Se kaže v drugačni luči kot je v resnici?

Marijana Jazbec

Facebook

Foto: Fotolia

Marijana Jazbec je magistra komunikologije, poklicna grafologinja in forenzična preiskovalka pisav ter direktorica družbe Grafologika.

Pisava vsakega človeka je izvirna in omogoča izražanje njegove individualnosti. Je vaša pisava podobna tisti, ki ste se jo naučili v osnovni šoli, ali ste v dosedanjem življenju razvili svojo pisavo? V grafologiji prav odklon od norme najbolj izraža individualnost pisca, kar je pozitiven znak z vidika razvojne naravnanosti posameznika.

S tem, ko se podpišete na dokument, izrazite odgovornost za to, kar ste podpisali. Podpis je torej zavestna oblika pisave. Res velike osebnosti imajo uravnotežene, čitljive podpise.

Kako je s pisanjem z roko danes?

Informacijska tehnologija je prodrla v vse pore našega dela in življenja in v 21. stoletju sta računalnik in tipkovnica nuja. Povečujeta našo učinkovitost, kar je eden od pomembnih ciljev sodobnega sveta, a ne popolnoma, saj še vedno pišemo z roko. Večina študentov ima zapiske v rokopisu, tudi na sestankih opombe največkrat beležimo v rokovnik. Ideje, ki jih imamo v glavi, pogosto najprej raje prenesemo na papir kot v računalnik. Strokovnjaki pravijo, da se nam za prihodnost pisanja z roko ni bati, še posebej, če bodo pomen te fine motorične spretnosti razumeli šolniki1. Kot za vse spretnosti tudi za pisanje z roko velja, da vaja dela mojstra. Več kot pišemo, bolj tekoča in ritmična je naša pisava. Priložnosti za to je veliko. Samo