ADMA

Emma Rodero: Glas prenaša vaša čustva na okolico

Ko se zeleni gozd smeji z glasom veselja in utripajoči tok reke smejoč teče mimo, se zrak smeji naši veseli duhovitosti, in se zeleni hrib smeji ob hrupu tega, je zapisal William Blake, angleški poet, ki je zelo dobro razumel, kakšen vpliv na človeško počutje imajo glasovi. To danes manj poetično, a zelo znanstveno preučuje Emma Rodero, strokovnjakinja za komunikacijo in javno nastopanje, ki je tudi akademska raziskovalka zvoka in profesorica na oddelku za komunikacijo na Univerzi Pompeu Fabra v Španiji.

Emma Rodero ima doktorat tako iz komunikacije kot iz psihologije. Je tudi direktorica laboratorija Media Psychology Lab, kjer z merjenjem psihofiziološkega odziva poslušalcev analizira, kako lahko zvok in glas izboljšata raven pozornosti, spomina in razumevanja medijskih sporočil. Je avtorica več kot dvanajstih knjig in sedemdesetih znanstvenih člankov o glasu, radiu in zvoku. Njen zadnji recimo odkriva pomembnost zvoka v komunikaciji v digitalni dobi. Emma Rodero je prišla na obisk v Slovenijo v okviru največjega festivala medijskih trendov Sempl, ki je pred kratkim potekal v Portorožu.

Pravite, da je glas vozilo, ki prevaža veščino prepričevanja. Nam lahko zaupate, kako voziti to vozilo?

Veliko elementov je. Ko vsakdanje komuniciramo, ne posvečamo pozornosti svojemu glasu, saj nas nihče tega niti ni naučil. Uporabljamo ga tako kot najbolje znamo, običajno zgolj premikamo usta. Da pa bi naš glas deloval v skladu z našim ciljem, moramo glas izobraziti. Tako kot se moramo naučiti voziti kolo.

Zakaj je za posel in učinke na delovnem mestu to pomembno