Digitalno

Čas je za spremembo, ki jo narekuje AI

Presenetljivo dobra uporabnost umetne inteligence (AI) nam postavlja številna vprašanja. Kaj pomeni AI za organizacije in delovna okolja? Bo zdaj dela manj? Me lahko AI nadomesti? Je to še zadnji žebelj v krsto tradicionalnih vrednot?

Pa pojdimo lepo po vrsti. Počasi bo eno leto, odkar smo se prvič bolj realno zavedali, da je umetna inteligenca že močno okoli nas. Če je prej samo inkognito za vas izbirala točno tista oglasna sporočila, ki so vas najbolj nagovarjala, da jih kliknete, vam je zdaj umetna inteligenca postregla tudi z razlago na vprašanje, ki se vam je porodilo in vam pomagala pri takšnih in drugačnih zagatah ali kreativnih krizah. Napisala vam je tudi odlično dieto ter vas hkrati tudi usmerila, kako ohranjati motivacijo, da se je držite. Če se z njo dlje časa pogovarjate, lahko temo obdelate tudi razmeroma poglobljeno. In kaj je za nas Slovence najbolje? To, da je v slovenskem jeziku. Do zdaj smo bili namreč že vajeni, da smo vsako noviteto iz sveta IT-ja morali najprej spoznavati v tujejezičnem okolju in čez določen čas smo dobili tudi slovensko različico. Le ta pa je bila včasih s svojimi prevodi tudi sam svoj izziv za osvajanje in nemalo uporabnikov se je odločilo, da bo ostalo pri uporabi npr. angleške verzije, saj jim je delovala bolj avtentično.

Za ali proti?

Odzivi na prihod AI so bili različni. V Italiji so jo za nekaj časa, zaradi vprašanj glede avtorskih pravic, celo prepovedali. V šolah so se najprej zbali za seminarske naloge učencev, dijakov, da jim jih ne bi pisala umetna inteligenca. Sama lahko, iz lastnih izkušenj povem, da od 15 seminarskih nalog pri študentih, opazim zgolj eno, kjer je bila AI neustrezno uporabljena. Ja, napisala sem neustrezno, ker nam lahko tudi pomaga in s tem ni nič narobe, je pa pomembno, da študent vodi proces priprave naloge in oblikovanja teme, ne da to zanj naredi AI, ter da se vsebina, ki jo je pripravil AI, ustrezno navede. Močno verjamem, da bo v prihodnosti pri vsem znanju, ki ga že imamo, treba znati postavljati prava vprašanja. Razumeti kontekste in znati ovrednotiti kakovost in uporabnost odgovorov. Ja, iz operativnih veščin se bo treba dvigniti na bolj menedžerske veščine, ki pa zahtevajo več izkušenj in preudarnosti. Zato je pomembno, da pri takšnih opravilih res ne hitimo.

Je moje delo ogroženo?