Digitalno

Ali je umetna inteligenca ChatGPT grožnja izobraževanju?

Pojav nove umetne inteligence ChatGPT, ki je sposobna spisati celovite eseje, spise, programske kode in reševati kompleksne matematične naloge, je pričakovano spodbudil vnovično razpravo »AI proti izobraževanju.«

Izobraževalne institucije se sprašujejo, ali tehnologija umetne inteligence (AI) ogroža klasično izobraževanje ali pa gre za orodje, ki bo zaznamovalo novo dobo šolstva. Pedagoge utemeljeno skrbi, da bodo učenci uporabljali (za zdaj) brezplačno in dostopno orodje umetne inteligence ChatGPT za pisanje nalog, namesto da bi jih pisali sami. To lahko zelo hitro ogrozi pripravljenost celih generacij učencev, ki posledično ne bodo razvili spretnosti, kot so kritično mišljenje, razmišljanje izven ustaljenih okvirjev, pisanje in raziskovanje.

Klepetalni robot ChatGPT, najnovejši sovražnik izobraževanja?

Orodja z umetno inteligenco, ki lahko študentom prihranijo nekaj minut ali celo več ur raziskovanja, vzbujajo pomisleke glede goljufanja, padca akademskih zmožnosti in predvsem izgube sposobnosti učenja. Največja grožnja po mnenju številnih pedagogov je, da bodo učenci postali leni misleci, ki bodo sčasoma izgubili vseživljenjske veščine, kot sta raziskovanje in razmišljanje.

Torej, najnovejši sovražnik izobraževanja je klepetalni robot ChatGPT, ki lahko dostopa do ogromne baze podatkov (trenutno vse do leta 2021) in z umetno inteligenco pripravi smiselne tvorbe in rešitve na kompleksna vprašanja. Še bolj impresivno pa je, da to lahko stori v različnih jezikih, tudi v slovenščini.

ChatGPT naj bi odpravil visokošolsko izobraževanje, novinarstvo, programiranje in številne druge panoge, če gre verjeti nasprotnikom umetne inteligence. Po mnenju razvijalca Gmaila Paula Buchheita naj pred njim ne bi bil varen niti Google. Ta je 1. decembra tvitnil, da bo najbolj razširjeni brskalnik v dveh letih doživel veliko spremembo.

Razvoj tehnologije: prijatelj ali sovražnik?