ADMA SE PREDSTAVI: "Menim, da je izobrazba okno v svet"

IME IN PRIIMEK: Živa Brulc

IZOBRAZBA: diplomirana ekonomistka (UN)
DELOVNO MESTO: strokovna sodelavka
PODJETJE: Krka, d. d., Novo mesto
UDELEŽENKA KONGRESA ALI POSVETA ADMA: Kongres ADMA 2019

Kdo ste in s katerimi besedami bi se opisali?

Sem Živa Brulc, pozitivno naravnana oseba, ki so ji všeč drugačnost, umetnost, ustvarjalnost. Na videz mirna, a s svojimi posebnostmi, ki jih razkrijem bližnjim in osebam, ki so mi blizu. Rada imam šport, prek katerega se sprostim, vložim energijo in se znebim nakopičenih zadev, ki se mi nevede nalagajo. Rada preberem knjige z globljo vsebino, v smislu, da se iz njih kaj naučim, da ob prebiranju razmišljam, se poglabljam, odkrivam nov svet, morda svet okoli sebe ali pa svoj notranji svet. Znam poslušati in, kar je bolj pomembno, tudi slišati druge, poskušam jih razumeti in jim biti v oporo.

Zaupajte nam kratek opis vaše karierne poti.

Kot študentka sem začela delati v podjetju, kjer so iskali poslovno sekretarko, da bi nadomestila njihovo, ki je odšla na porodniški dopust. Delo je bilo pestro, zanimivo, dinamično. Pridobila sem mnogo izkušenj in zamenjala nekaj sorodnih delovnih mest, delo pa sem kombinirala s študijem. Opravljala sem dela poslovnih sekretark, receptork, komercialna dela, dela v kadrovskem sektorju, nabavna dela in računovodska dela. Ob zaključevanju študija pa se mi je ponudila priložnost zaposlitve na trenutnem delovnem mestu.

Koliko let ste na trenutnem delovnem mestu?

Na trenutnem delovnem mestu sem deveto leto.

Zakaj ste se odločili postati poslovna sekretarka?

V bistvu me je do tega pripeljal splet okoliščin. Skozi študij ekonomije sem hotela biti čim bolj neodvisna in zaslužiti svoj denar. Ponudila se mi je priložnost, ki sem jo zagrabila z obema rokama, in s svojo samoiniciativnostjo sem se želela izkazati v svojem početju. Moja odgovornost, iznajdljivost, fleksibilnost in čut za delo z ljudmi so se odražali v mojem delu.

Ali bi lahko izpostavili osebo, mentorja, ki je pomembno vplival na vašo karierno pot, rast? Zakaj oziroma kako je vplival na vas?

Če pomislim, kje vse in s kom sem delala, bi rekla, da sem hvaležna za vse izkušnje z ljudmi, s katerimi sem prišla v stik. Zaradi tega sem se dodatno izoblikovala in marsikaj naučila.

Oseba, ki bi jo izpostavila, pa je dejansko moja mami. Poleg tega, da mi je vedno stala ob strani na moji življenjski poti, je bila poleg tudi na področju karierne. S svojim širokim spektrom znanja in občutkom do sočloveka je vedno znala najti prave besede, me učila gledati širše, nudila oporo, soočala z realnostjo, me motivirala.

Kaj vse obsega vaše delo?

Sem podpora direktorju in njegovemu namestniku našega sektorja, trem vodjem in vsem drugim zaposlenim. Naši zaposleni veliko potujejo po Sloveniji in svetu. Hodijo na izobraževanja in službene poti, tako zanje urejam vse od letalskih kart, prevozov, hotelov, pišem predloge in potne naloge, delam obračune poti, pripravljam papirje za vlaganje različnih viz. Sodelujem s službo za varovanje, službo za IT, kadrovsko službo, z voznim parkom, pripravljam malo morje različnih obrazcev, dostopov, dokumentacije, sprejemam novozaposlene, študente, opravljam različne rezervacije. Našim zaposlenim sem na voljo za raznovrstna vprašanja z različnih področij. Urejam in vodim evidenco delovnega časa, sprejemam goste, organiziram dogodke in delam po navodilu direktorja. Delo obsega tudi občasno naročanje različnih materialov (pisarniški material, steklovina, osebna varovalna oprema, kemikalije, darila …). To je nekakšen okrnjen vpogled v moje delo, saj vsega opisati v nekaj stavkih enostavno ni mogoče.

Katere so glavne spremembe, ki ste jih zaznali pri svojem delu, odkar ste na tem delovnem mestu?

Poleg razvoja IT in s tem drugačnega pristopa in načina dela v pisarnah in zunaj le-teh bi omenila tudi vedno več zavedanja in priznanj o pomembnosti našega dela s strani oseb na drugih delovnih mestih.

Brez katerega tehnološkega pripomočka si ne znate več predstavljati svojega dela?

Danes si ne predstavljam dela brez računalnika in mobilnega telefona. Vedno si tudi zapisujem čim več stvari, saj v poplavi informacij in delovnih obveznosti brez tega ne gre. Kljub vsemu pa uporabim tudi blok in pisala različnih barv, saj sem vizualna oseba in s tem pristopom obvladujem in pokrivam svoje obveznosti ter skrbim, da se mi kakšna ne bi izmuznila izpod rok.

Kako gledate na pomen izobraževanja za posameznika?

Menim, da je izobrazba okno v svet. Verjamem, da se moramo vseskozi izobraževati, razgibavati možgane, jih hraniti in spoznavati in pridobivati širši spekter znanj. Poskušam biti dovzetna in odprta za nove stvari, pustim prostor za zanimivosti in z veseljem prisluhnem ljudem, ki so strokovnjaki iz različnih svetov.

Kaj vas navdušuje in motivira?

Navdušujejo in motivirajo me ljudje z zagonom in strastjo do dela, ki ga opravljajo. Ljudje, ki verjamejo vase in delijo svoje izkušnje, strahove, uspehe in so iskreni. Tako iskreni, da upajo priznati svoje napake, iz katerih so se učili, in da nam dajo vedeti, da so tudi oni samo ljudje, a taki ljudje, ki ne odnehajo, vztrajajo in se jim to obrestuje.

Katere tuje jezike obvladate?

Zelo dobro se znajdem v angleškem jeziku, učila pa sem se tudi nemškega. Poleg tega mi srbohrvaščina ni tuja.

Kaj je bil do zdaj vaš največji izziv na delovnem mestu in kako ste se spopadli z njim?

Če gledam na eni strani delovne obveznosti in na drugi strani medsebojno sodelovanje z ljudmi, bi izpostavila naslednje. Delovne obveznosti namreč izpelješ, pridobiš potrebna znanja ter informacije in zadeve izvedeš. Na drugi strani so torej medosebni odnosi in različni profili oseb, s katerimi se srečuješ in z njimi sodeluješ. Izziv postane sodelovanje z nedostopnimi osebami. Te poskušam razumeti, se jim posvetim, uporabim različne pristope, želim prepoznati njihov način delovanja in poiščem pravi način komunikacije z njimi, da pridemo do skupnega jezika, cilja.

Katere so prednosti in slabosti vašega dela?

Prednosti so širok spekter dela. Raziskujem in izobražujem se lahko na mnogih področjih in osvajam različna znanja. Po eni strani je delo z ljudmi lahko prednost, po drugi strani pa je lahko malo manj zavidljivo. Odvisno, s kom sodeluješ.

Če bi še enkrat izbirali svojo poklicno pot, bi se znova odločili za delo, ki ga opravljate, in zakaj?

Če bi rekla, da bi kaj spremenila, bi rekla, da bi spremenila svoje življenje. Tega pa ne bi hotela. Kar sem počela in kar počnem, me je izoblikovalo v osebo, ki sem danes. In sama sebi sem všeč. Če si človek nečesa želi, pa naj bo to v kateremkoli življenjskem obdobju, lahko to vedno doseže in izvede.

Kako skrbite, da vam stres ne pride pod kožo?

Tako, da se pogovarjam. S pogovorom si lahko razjasniš marsikaj in včasih že med tem, ko nekaj na glas delim z nekom, pridem do spoznanj in rešitev, do katerih ne bi, če bi zadeve zadrževala v sebi. Zelo rada pa odidem tudi na telovadbo, po kateri občutim prijetno utrujenost in le to mi dejansko da novih moči.

Kaj bi svetovali nekomu, ki se je pravkar odločil postati poslovni asistent?

Moj nasvet bi bil, naj vedno deluje profesionalno in se potrudi začutiti sogovornika. Naj verjame vase in se zaveda svojih prednosti, ki naj jih dodobra izkoristi. Deluje naj fleksibilno in samoiniciativno. Naj se ne boji vprašati, če česa ne pozna, le tako se bo marsikaj naučil in rastel.

Kaj počnete v prostem času?

Ukvarjam se z družino, hodim na izlete, sem športno aktivna, si vzamem čas za kavo s prijateljicami …

Kje ste bili nazadnje na dopustu in kam bi radi odpotovali?

Nazadnje smo bili v Dalmaciji. Privlači me Rim, tako da ga enkrat zagotovo obiščem. Želim pa si še v Amsterdam, Toskano, na Škotsko, spet v Ameriko …

Katera je zadnja knjiga, ki ste jo prebrali?

Nazadnje sem prebrala knjigo Celostni razvoj otroških možganov (Daniel J. Siegel, Tina Payne Bryson).

Kje se vidite v prihodnjih petih letih?

Prepuščam si odprte možnosti in se želim nenehno izpopolnjevati in rasti. To pomeni, da se vidim v svetu, kjer je to mogoče, kjer me obkrožajo ljudje, ki jih cenim, s katerimi sinhrono sodelujem in kjer mi je prepuščeno biti to, kar sem, s profesionalnostjo po vrhu.