ADMA

5 nasvetov za izboljšanje ravnovesja med delom in življenjem ter preprečevanje izgorelosti

V današnjem svetu se zlahka zgodi, da ste preobremenjeni z delom in imate občutek, da nimate dovolj časa zase. To lahko vodi v stres, izčrpanost in izgorelost. Če se vam zdi, da ste začeli postajati preobremenjeni, si vzemite nekaj trenutkov in preberite spodnje nasvete ter začnite uvajati majhne spremembe, ki vam bodo pomagale najti boljše ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem in se hkrati izogniti pastem izgorelosti.

Življenje v ravnovesju ne pomeni, da v karieri nazadujete
 
Če med poklicnim in zasebnim življenjem nimate pravega ravnovesja, se lahko pojavijo tesnoba, stres in depresija, pa tudi večje tveganje za bolezni, predvsem srca in ožilja. Ljudje, ki jim uspeva usklajevati poklicno in zasebno življenje, bolje upravljajo svoj čas in redkeje doživljajo stres, povezan z delom, ohranjajo pozitivne odnose s sodelavci in nadrejenimi, na drugi strani pa tudi z družino, prijatelji in ljubljenimi osebami. Dejstvo, da boste imeli več časa za družino, pa nikakor ne pomeni, da v karieri ne boste napredovali, celo nasprotno - zdravo ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem je še boljša odskočna deska za grajenje poklicnega ugleda in napredek v karieri.
 
Postavite si realne cilje
 
Če se zaradi preobremenjenosti z nalogami in odgovornostmi počutite pod stresom, boste morda morali narediti korak nazaj in od daleč pogledati na svoje dnevne obveznosti. Če se zdi, da je vaš seznam opravil neskončen, ponovno ocenite, kaj resnično morate narediti in kaj bi radi naredili.  Nekaj nasvetov za učinkovito organizacijo in kako se lažje osredotočiti na seznam nalog, boste našli TUKAJ. Tako se boste izognili občutku preobremenjenosti in boste lahko ostali osredotočeni na doseganje svojih ciljev, ki morajo biti v skladu s cilji vašega podjetja in tudi z vašimi osebnimi cilji. Prav tako je pomembno, da so vaši cilji realni in dosegljivi, saj vam to dalo več motivacije za njihovo doseganje.
 
Naučite se reči “ne”
 
Danes se je težko izogniti prepletanju dela in življenja, vendar je v izogib preobremenjenosti kljub temu treba postaviti jasne meje med delom in zasebnim življenjem. Pomembno je, da meje postavite ne le sebi, temveč tudi svojim sodelavcem. Dogovorite se, na primer, do katere ure v prostem času ste še pripravljeni sprejeti telefonski klic, povezan s službo, ali odgovorjati na elektronsko pošto. Tako boste ustvarili bolj produktivno delovno okolje za vse. Če se počutite prisiljene odgovarjati na klice ali e-pošto zunaj delovnega časa, je to lahko znak, da niste postavili ustreznih meja in da jih resnično potrebujete. Če pa ste nagnjeni k temu, da delo nosite s seboj domov, razmislite o uvedbi pravila, po katerem bo denimo minilo vsaj dve ali tri ure med koncem delovnega dne in trenutkom, ko se vrnete k delovnim obveznostim. Družina vam bo hvaležna, vi pa si boste v tem času nabrali sveže energije in zbistrili misli.
 
Redni odmori
 
Redni odmori v službi prav tako lahko pomagajo, da ostanete osredotočeni in se izognete občutku preobremenjenosti. Če lahko, si poskušajte vzeti odmor vsakih približno 90 minut. Med odmorom se poskušajte izogniti osredotočanju na naloge, povezane z delom, da se boste lažje odklopili od dela in se ponovno napolnili z energijo. Nekaj idej za odmor je, da se sprehodite zunaj, naredite nekaj razteznih vaj za trup, ramena in zapestje, pojeste zdrav prigrizek ali si vzamete čas za tisto, kar vam pomaga, da se popolnoma sprostite, na primer pogovor s sodelavko ob skodelici čaja, poslušanje glasbe, meditacijo in podobno.
 
Če le gre, ne podaljšujte delovnika
 
Med delovnim dnevom je zlahka izgubiti občutek za čas, zlasti če ste osredotočeni, zavzeti in uživate v tem, kar počnete. In prepričani smo, da ste vse to. Vendar nenehno podaljševanja delovnega dne lahko dolgoročno prinese utrujenost, manj učinkovito in produktivno delo ter izgorelost. Ko opazite, da se vaš delovni dan daljša, pomislite, kaj lahko storite, da boste z delom končali prej in z več uspeha. Če imate še druge naloge, ki jih morate opraviti, jih poskušajte razporediti na urnik glede na njihovo pomembnost. Morda boste ugotovili, da si seznam obveznosti lahko razporedite drugače in kakšno drugo obveznost prestavite na drug dan v tednu. Tako se boste izognili občutku, da morate delati dlje, samo da bi lahko vse dokončali. Nekaj nasvetov o razporejanju delovnih obveznosti smo brali v tem članku.
 
Investirajte v dobro počutje
 
V svetu, ki se odvija vse hitreje, nam pogosto primanjkuje časa za aktivnosti, ki so nam ljube, druženje s prijatelji ali širšo družino, celo počitek. Tako imamo lahko marsikdaj občutek, da v življenju le hodimo v službo in doma skrbimo za gospodinjska opravila, kar vodi v nezadovoljstvo, občutek preobremenjenosti in izgorelost. Zato razmislite, kako bi vaš prosti čas lahko preživljali kakovostno in tako, da bi se vi bolje počutili, naj bo to ukvarjanje s športom, kava z najboljšo prijateljico, družinski izlet ali knjiga, ki vas že dlje časa čaka na polici.