Finance

5 korakov do finančnih ciljev, ki jih boste lažje dosegli

Bliža se konec leta in ni ga lepšega trenutka, ko si lahko zastavimo nove finančne cilje. Tiste cilje, ki jih bomo v prihodnjih letih res dosegli. Zagotovo ste se tega v preteklosti že kdaj lotili, pa vas je potem na tej poti nekaj presenetilo in cilj je ostal le še bled spomin oz. želja po tem, kako lepo bi lahko bilo …

"Zelo pomembno je, da so naši cilji realni, saj nas ravno nerealni cilji demotivirajo in nam onemogočajo premik naprej."

Da, na žalost na mesec razpolagamo z omejeno količino denarja, zato je še kako pomembno, kam ga usmerimo. Če ga bomo usmerili v dosego ciljev, potem si lahko nadejamo življenja, ki si ga želimo. Pri tem pa seveda ne gre za cilje, ki jih določimo na podlagi trenutnega počutja, temveč za tiste cilje, ki nam bodo pomagali do življenja, ki si ga želimo. V tokratnem prispevku se bomo tako naših finančnih ciljev lotili malce bolj načrtovano in celostno, saj je to tisto, kar navadno potrebujemo in nam potem pomaga ohranjati fokus v pravi smeri. A kako se tega sploh lotiti? Kaj sploh pomeni prava strategija? Kako vemo, da je cilj realen, da ga bomo dosegli ob želenem času? Na vsa ta vprašanja bomo odgovorili v nadaljevanju, še prej pa si bomo pogledali, kaj finančni cilji sploh so.

KAJ SO FINANČNI CILJI

Finančni cilji so cilji glede naše porabe, trenutnega ravnanja z denarjem, morebitnih prihrankov ali naložb, za katere upamo, da jih bomo dosegli v nekem časovnem obdobju. Odvisni so od tega, v katerem življenjskem obdobju trenutno smo, koliko smo torej stari, kakšna je naša trenutna situacija, zmožnosti ipd. Tako je cilj 10-letnega otroka morda nakup novega kolesa, 18-letnika nakup prvega avtomobila, 30-letnika, nakup prvega stanovanja, 50-letnika predčasna upokojitev... In prav vsak izmed teh ciljev zahteva svojo časovnico in strategijo.

ZAKAJ SPLOH POTREBUJEMO FINANČNE CILJE

Finančne cilje potrebujemo zato, da imamo željo po napredku (osebnem, poslovnem), da ne obstanemo oz. stagniramo. To je tisto, kar nas žene naprej. Pravijo, da če nimamo jasnega načrta, kam si želimo, imamo jasen načrt za neuspeh, saj bomo težko šli v pravi smeri, ko pa ne vemo niti, kaj danes delamo narobe, in kaj moramo spremeniti, da bomo šli po poti, ki si jo želimo. Seveda nihče izmed nas ne ve, kaj bo jutri, kaj bo prihodnji teden, čez mesec, leto, deset let naprej. A si lahko zato pripravimo različne scenarije in se postavimo v vlogo, v kakršni želimo biti čez toliko in toliko časa ter si pripravimo jasen načrt, pri čemer pa ni dovolj, da le zapišemo številke, temveč je ključno, da vemo, kaj moramo za dosego teh številk narediti. Kaj vse moramo v prvi vrsti spremeniti. Da, spremeniti, saj lahko z istimi dejavnostmi, ki jih izvajamo danes, pričakujemo zgolj enake ali še slabše rezultate.

5. KORAKOV, KI VAM BODO POMAGALI POSTAVITI FINANČNE CILJE, KI JIH BOSTE LAŽJE DOSEGLI