Odnosi

10 dejstev o ženskah, ki jih morate poznati

Dan žena je mednarodni praznik žensk, ki ga že dobrih 100 let praznujemo na 8. marca. Na ta dan praznujemo ekonomsko, politično in socialno enakopravnost ter dosežke žensk in gre za veliko več kot le šopek rož.

Foto: Unsplash

Danes so ženske v Sloveniji više izobražene od moških, na najbolj vplivnih in najzahtevnejših delovnih mestih pa jih je le peščica. Gospodinjska dela večinoma opravljajo ženske, v zadnjih letih pa jih je med brezposelnimi vse več. Med mladimi s fakultetno izobrazbo, ki ne dobijo službe, je 67,5 odstotka žensk. 

Pobudo za praznovanje 8. marca je dala nemška feministka in socialistka Klara Zetkin, rojena Eissner, za enakopravnost žensk pa se je začela bojevati leta 1889. Pobudo za dan, posvečen ženskam, je dala na 2. mednarodni konferenci socialističnih žensk leta 1910. Prvi dan žena so praznovali v ZDA 28. februarja 1909, ko ga je razglasila Socialistična stranka Amerike

Prvič so medarodni praznik praznovali leta 1911 v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem. Takrat je za praznik vseh žensk veljal še 19. marec. Mednarodni dan žena se na 8. marca praznuje od leta 1917. Praznik je nastal tudi v spomin na vse ženske, ki so umrle v požaru v newyorški tovarni Triangle leta 1911. 8. marec so pozneje izbrali zato, ker so v New Yorku na ta dan leta 1857 ženske, zaposlene v tekstilni industriji, prvič stavkale. Leta 1908 je več kot 15 tisoč žensk protestiralo v New Yorku, saj so želele višjo plačo in volilno pravico.