Majski kongres ADMA 2018 - vabilo

PISARNIŠKO POSLOVANJE Objavljeno: 31.07.2017

Deana Jezeršek Tuji jeziki na dopustu

Tuji jeziki na dopustu


Prišel je čas, ko v svoje koledarje zadovoljno beležimo datume zasluženega dopusta in v službi nestrpno čakamo, da končno napišemo sporočilo o odsotnosti. Vse kaže, da smo iz šolskih dni obdržali navado, da so poletni meseci namenjeni počitku, nove začetke pa prenašamo na september. To navado opažamo tudi pri jezikovnih tečajih, čeprav smo mnenja, da ima ravno ta čas pri učenju tujega jezika veliko prednosti.


Septembra presenetite


Poleti se včasih zdi, kot da gredo vsi na dopust za cele tri mesece. Nihče se ne želi vezati s kakšnimi roki ali začeti s čim novim. Bodite to poletje drugačni. Začnite z učenjem jezika, ki si ga želite oziroma katerega znanje bi vam na delovnem mestu prišlo zelo prav. Pomislite, kakšno prednost boste imeli pred sodelavci septembra, ko bodo s tečaji šele začenjali in bodo obenem dodatno obremenjeni z vsemi drugimi začetki v službi. Občutek zadovoljstva in samozavesti bo zagotovo neprecenljiv in vas bo obenem dodatno motiviral, da prisluženo prednost pred drugimi ohranite.


Postavite svoje želje na prvo mesto


Pogosto se zgodi, da se moramo za službo naučiti enega jezika, zelo pa nas mika drug jezik. Ker dajemo prednost učenju jezika za službo, ki pa nam niti malo ne diši in z učenjem odlašamo, se po navadi zgodi, da ostanemo brez znanja obeh. Izkoristite poletje za učenje jezika, ki si ga želite. Spremenite vrstni red prioritet. Motivacija in sproščenost poletja bosta poskrbeli za hitrejši napredek in uživanje med učenjem. Tako učenje vam bo vlilo potrebne samozavesti, da se septembra lotite tršega oreha. Vsakega naslednjega tujega jezika se namreč lažje naučimo.


Neobremenjena glava shrani več


Poletje je pri večini čas, ko lahko v službi pospravite in uredite tisto, za kar čez leto ni bilo časa. Manj je elektronske pošte, manj je sestankov, teme pogovorov so lahkotnejše. Zdi se, kot da bi tudi stvari v glavah malo pospravili in uredili misli; naenkrat se najde nekaj dodatnega prostora. Izkoristite to stanje: neobremenjenost in manj motečih dejavnikov v okolici lahko znatno pospešita napredek pri učenju tujega jezika.

Poletne akcije! Privarčujte.


Poletje je nizka sezona tudi za večino jezikovnih šol. Zato v poletnih mesecih pogosto organiziramo kratke intenzivne jezikovne tečaje ali pa tečajnikom ponudimo tečaje po znižanih cenah. Tako lahko pridete do želenega jezikovnega tečaja veliko ugodneje. Če želite jezik naprej nadgrajevati tudi jeseni ali še dlje, lahko ob nakupu daljšega jezikovnega tečaja privarčujete tudi v prihodnjih mesecih.


Prazne ceste vam podarijo čas – pametno ga izkoristite!


Preživite veliko časa v avtu ali na avtobusu na poti v službo in domov? Ali po navadi vsaj pol ure na dan v koloni avtomobilov menjate iz prve v drugo prestavo? Poleti je situacija v prometu malo drugačna. Prazne ceste pot na delo naenkrat skrajšajo za nekaj minut. Zakaj ne bi podarjenih minut porabili za pridobivanje novega znanja? Če si boste po službi vzeli še nekaj časa za tečaj tujega jezika, boste doma podobno hitro, kot bi bili sicer v času prometnih konic. 4


Pojdite za teden ali dva preizkusit in utrdit svoje znanje


Smiselno je, da za svoj dopust izberete destinacijo, kjer govorijo jezik, ki se ga učite. Na jezikovnem področju boste od potovanja odnesli veliko več, če se boste že pred odhodom seznanili z jezikom in začetka tečaja ne boste preložili na čas po potovanju. Tako boste lahko vadili ustaljene fraze, nadgrajevali besedišče, ponotranjili slovnična pravila itd. Vse naučeno bo dobilo smisel in marsikdaj se boste smejali, da ste se nečesa morali doma učiti na pamet. Domov boste prišli oboroženi z novimi frazami, in sicer s tistimi z ulice in ne iz knjig. Poznali boste živ jezik. Po vrnitvi pa le nadaljujte s tečajem, razen če ste se na potovanju spoprijateljili z domačinom, ki bo ob rednem stiku prek različnih medijev lahko nadomestil vlogo vašega jezikovnega učitelja.


Poiščite sogovornika


Ves čas poudarjamo, kako pomembna je aktivna uporaba tujega jezika. Govor je za učenje in nadgrajevanje jezikovnega znanja ključnega pomena. Če v službi tujega jezika ne uporabljate redno in se počutite, da jezikovno znanje zato usiha, potem dopust izkoristite za iskanje sogovornika v ciljnem jeziku. Evropa je v času dopustov pravi Babilon in če ne potujete v države, kjer bi znanje jezika lahko vadili, potem te države poleti zagotovo pridejo k vam. Naj vam ne bo nerodno; vsak je vesel, če se nekdo potrudi, da ga ogovori v njegovem maternem jeziku.


Deana Jezeršek je vodja izobraževanja in razvoja v Languagesitter, d. o. o., šoli za prikrojeno učenje jezikov.

 

OCENI ČLANEK

Bodi prvi in oceni članek!

POVEJ SVOJE MNENJE

Bodite prvi in dodajte svoje mnenje