Majski kongres ADMA 2018 - vabilo

KADROVSKE ZADEVE Objavljeno: 03.07.2017

Janja Mateja Aleš Bi opravljali delovno prakso v Evropski uniji?

Bi opravljali delovno prakso v Evropski uniji?

Sedem institucij Evropske unije mladim ponuja opravljanje pripravništva, ki lahko traja od tri do pet mesecev. Za opravljanje pripravništva se lahko prijavijo študenti, univerzitetni diplomanti ali jezikoslovci ter v času pripravništva opravljajo podobna dela kot uradniki nižjih kategorij. Institucije na podlagi prijavljenih kandidatov pripravnike izberejo same. 

Evropski parlament in druge institucije skušajo prispevati k poklicnemu usposabljanju državljanov in jim omogočiti, da se bolje seznanijo z evropskimi institucijami in njihovim delom.


Začnite kariero v evropskih institucijah!


Ste se kdaj vprašali, kaj se skriva za vsemi dokumenti, zakonodajnimi predlogi, odločitvami in razpravami, ki potekajo v zgradbah Evropskega parlamenta, Evropske komisije in drugih institucijah? Vas zanima, kako evropski parlament v resnici deluje? Izkoristite priložnost in ugotovite sami iz prve roke, v okviru plačanih ali neplačanih pripravništev, ki jih Evropski parlament v okviru svojega sekretariata vsako leto pripravlja in ponuja mladim, ki želijo spoznati delo te institucije.

Če želite postati pripravnik v Evropskem parlamentu, se lahko prijavite na naslednja pripravništva:
- plačano pripravništvo,
- splošna usmeritev,
- novinarska usmeritev,
- praksa za prevajalce in tolmače,
- neplačano pripravništvo in
- program praks za invalidne osebe.
Prakso lahko opravljate v enem izmed treh sedežev parlamenta (v Strasbourgu, Bruslju ali Luksemburgu) ali v Informacijskih pisarnah Evropskega parlamenta, ki so v vseh državah članicah, torej tudi v Sloveniji.


Plačano pripravništvo


Plačana praksa je namenjena posameznikom z univerzitetno ali enakovredno izobrazbo, ki traja vsaj tri leta in se zaključi z diplomo. Namenjena je dopolnjevanju znanja, pridobljenega med študijem, in seznanjanju z dejavnostmi Evropske unije, predvsem Evropskega parlamenta.
Kandidati, ki se prijavljajo za splošno prakso, morajo dokazati, da so izdelali obsežno pisno nalogo kot del zahtev za pridobitev univerzitetne diplome ali za znanstveno revijo (diplomsko delo ali obsežna seminarska naloga ob zaključku ali v času študija.
Kandidati, ki se prijavljajo za novinarsko prakso, pa morajo imeti strokovne izkušnje na področju novinarstva in to dokazati ali z objavljenimi prispevki ali s članstvom v eni izmed novinarskih zvez v državi članici Evropske unije oziroma z novinarsko izobrazbo, priznano v državah članicah Evropske unije ali v državah kandidatkah.
Evropski parlament dvakrat na leto razpiše plačana pripravništva za obdobje petih mesecev, prakse pa ni mogoče podaljšati.
Datumi opravljanja prakse in roki za oddajo prijav so:
• od 15. avgusta do 15. oktobra (do polnoči). Praksa poteka od 15. avgusta do 15. oktobra (do polnoči) in
• od 15. marca do 15. maja (do polnoči). V tem obdobju je trajanje prakse od 1. oktobra do 28. oziroma 29. februarja.

 

Neplačano pripravništvo


Evropski parlament mladim, ki so zaključili srednješolsko izobraževanje, ustrezno za vpis na univerzo, ali imajo enakovredno raven visoke ali tehnične izobrazbe, omogoča opravljanje neplačane prakse. Ta možnost je namenjena predvsem mladim, ki so dolžni prakso opraviti v okviru izobraževalnega programa. Praksa je na voljo v okviru:
- univerzitetnega izobraževalnega programa ali programa enakovredne izobraževalne institucije,
- poklicnega usposabljanja na visoki ravni, ki ga izvaja neprofitna organizacija (predvsem javne ustanove in organizacije),
- obveznosti, ki so pogoj za opravljanje nekega poklica.
Vsako leto se za opravljanje prakse v Evropskem parlamentu poteguje 25.000 kandidatov, izbranih pa je 600.


Nekaj praktičnih navodil


Če se želite prijaviti na prakso, morate izpolnjevati določene kriterije in izpolniti prijavni obrazec na spletu, preden se prijavite, pa vam svetujemo:
- Preden izpolnite prijavni obrazec, skrbno preberite interni pravilnik za opravljanje prakse in študijske obiske v generalnem sekretariatu Evropskega parlamenta in pogosto zastavljena vprašanja.
- Za izpolnitev posameznih strani obrazca imate na voljo največ 30 minut. Če pustite prijavni obrazec 30 minut neaktiven, se bodo vpisani podatki izgubili.
- Priporočljivo je, da z oddajo prijave ne čakate do zadnjega dne, saj lahko veliko število prijavnic preobremeni računalniški sistem.
- Invalidni kandidati morajo v prijavnem obrazcu pazljivo prebrati določbe, ki se nanašajo nanje.
- Vpisa ne morete spreminjati na spletu. Vpis se zaključi in predloži v enem samem koraku. Ko boste izpolnili prijavni obrazec, se pred njegovo oddajo prepričajte, da ste navedli vse podatke točno in da ste obrazec v celoti izpolnili.
- Vse nepopolne prijave so avtomatično zavrnjene!
- Po potrditvi in oddaji prijave na spletu boste avtomatično prejeli sporočilo o potrditvi na vaš elektronski naslov. Sporočilo vsebuje številko potrditve, ki jo morate navesti v vseh poznejših dopisih in jo bodo v pdf obliki zahtevali od vas, če boste med izbranimi kandidati.

Pripravništvo pa lahko opravljate tudi drugod po Evropi in svetu. Več informacij je na voljo na spletni strani: https://eurodesk.eu/programmes/internships.

Janja Mateja Aleš je od marca leta 2006 zaposlena v informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Sloveniji v Direktoratu za komuniciranje.

OCENI ČLANEK

Bodi prvi in oceni članek!

POVEJ SVOJE MNENJE

Bodite prvi in dodajte svoje mnenje